Przepis jest banalnie prosty i szybki do zrobienia, dlatego też jest fantastyczną propozycją na szybki deser gdy mamy mało czasu, a spodziewamy się gości. Czas przygotowania to 15-20 min, a pieczenie ok. 2h.
Składniki:
Warstwa z ciemniej czekolady
- czekolada gorzka 125 g
- masło 125 g
- mąka 65 g
- 2 jajka
- żurawina (tyle ile lubimy :-)
- czekolada biała 125 g
- masło 125 g
- mąka 65 g
- 2 jajka
Z każdą z warstw postępujemy dokładnie tak samo.
Czekoladę razem z masłem rozpuszczamy w kąpieli parowej, dokładnie je mieszamy ze sobą. W drugiej misce roztrzepujemy jajka. Roztrzepane jajka dodajemy do roztopionej czekolady, wszystko mieszamy robocikiem, po czym dodajemy stopniowo mąkę cały czas mieszając. Na koniec dodajemy szczyptę soli i do masy ciemnej żurawinę.
Tortownice o średnicy najlepiej ok. 24 cm smarujemy masłem i wkładamy na chwilę do lodówki by masełko stwardniało. Masy wylewamy kolejno, najpierw warstwę ciemną, a potem na nią od razu warstwę białą. Ja zostawiłam sobie troszkę ciemnej masy, dałam ją na środek i rozprowadziłam wykałaczką uzyskując rozmazany wzór.
Tortownicę wkładam do piekarnika nagrzanego do 240C i wyłączam go. Ciasto pozostawiam w piekarniku na czas ok. 2h, tak więc praktycznie do momentu wystudzenia.
Efekt w przekroju jak widać zachęcający :-)
Ciasto z białej i ciemnej czekolady |
Smacznego :-)
Ciasto przygotowane według przepisu podpatrzonego na jednym z odcinków "Ewa gotuje".