poniedziałek, 16 września 2013

Ciasto z białej i ciemnej czekolady

W ciastach nie jestem najlepsza, ale po pierwsze jest z czekoladą, a po drugie jak zobaczyłam je w programie "Ewa gotuje" to nie mogłam się powstrzymać by jego natychmiast nie zrobić :-)



Przepis jest banalnie prosty i szybki do zrobienia, dlatego też jest fantastyczną propozycją na szybki deser gdy mamy mało czasu, a spodziewamy się gości. Czas przygotowania to 15-20 min, a pieczenie ok. 2h.

Składniki:

Warstwa z ciemniej czekolady
  • czekolada gorzka 125 g
  • masło 125 g
  • mąka 65 g
  • 2 jajka
  • żurawina (tyle ile lubimy :-)
Warstwa z białej czekolady
  • czekolada biała 125 g
  • masło 125 g
  • mąka 65 g
  • 2 jajka

Z każdą z warstw postępujemy dokładnie tak samo.
Czekoladę razem z masłem rozpuszczamy w kąpieli parowej, dokładnie je mieszamy ze sobą. W drugiej misce roztrzepujemy jajka. Roztrzepane jajka dodajemy do roztopionej czekolady, wszystko mieszamy robocikiem, po czym dodajemy stopniowo mąkę cały czas mieszając. Na  koniec dodajemy szczyptę soli i do masy ciemnej żurawinę.

Tortownice o średnicy najlepiej ok. 24 cm smarujemy masłem i wkładamy na chwilę do lodówki by masełko stwardniało.  Masy wylewamy kolejno, najpierw warstwę ciemną, a potem na nią od razu warstwę białą.  Ja zostawiłam sobie troszkę ciemnej masy, dałam ją na środek i rozprowadziłam wykałaczką uzyskując rozmazany wzór.

Tortownicę wkładam do piekarnika nagrzanego do 240C i wyłączam go. Ciasto pozostawiam w piekarniku na czas ok. 2h, tak więc praktycznie do momentu wystudzenia.
Efekt w przekroju jak widać zachęcający :-)


Ciasto z białej i ciemnej czekolady


                                                                                                Smacznego :-)

Ciasto przygotowane według przepisu podpatrzonego na jednym z odcinków "Ewa gotuje".

wtorek, 10 września 2013

Praliny czekoladowe z marcepanem

YES! od tego jest weekend !!! wreszcie czas na czekoladowe rewolucje :-)
Zabierałam się za ten pomysł już od dłuższego czas, ale zawsze było coś....

Nie ma to jednak  jak mobilizacja na imieniny syna i przyjęcie gości.

A zatem do dzieła!

Dziś naszym bohaterem dnia są praliny na spodzie marcepanowym, z ganachem czekoladowo-kawowym, zwieńczeniem z orzecha, zatapiane w mlecznej czekoladzie.
( zdradzę Wam, że tego dnia zrobiłam również ciasto czekoladowe według przepisu "Ewa gotuje" i trufle a'la bajaderki, ..ale o tym za chwilkę )



Składniki na pralinki:
...no właśnie najgorsze jest to, że często u mnie jest to impuls, potrzeba zrealizowania pomysłu, a wtedy ilości poszczególnych składników są metodą prób i błędów. Nie mniej postaram się przybliżyć mniej więcej proporce.
  • marcepan gotowy ok. 200g
  • ganache czekoladowo-kawowy ok. 200g
  • czekolada mleczna ok. 300g
  • orzechy włoskie ok. 60g
Jeśli ktoś pyta o marcepan to jest on bez problemu do dostania w opakowaniach po 1kg zarówno z migdałów kalifornijskich jak i śródziemnomorskich 

Sposób przygotowania:

Marcepan rozwałkować na grubość ok. 0,5cm. Wyjąć z lodówki wcześniej przygotowany ganache czekoladowy i również uplastycznić i rozwałkować go na warstwie marcepanu na grubość co najmniej 0,5 cm.



Z tak przygotowanych warstw wycinamy za pomocą metalowych foremek różnorodne kształty wykrawanych pralin.





Na wykrojonych elementach układamy na górze połówkę orzecha.



Tak przygotowane wszystkie składniki zamaczamy lub zatapiamy jak kto woli :-) w zatemperowanej czekoladzie. Staramy się by czekolada pokryła całość pralinki, po czym odkładamy ją na wcześniej przygotowany najlepiej papier do pieczenia lub śniadaniowy.



... i z tak o to przygotowanych i obrobionych składników powstają takież o to czekoladowe, mega smakowite cuda!




Smacznego łasuchowania ;-)