czwartek, 28 lutego 2013

Dyplom z Toru Czekoladowego!

Wow...co to był za weekend! :-)

W sobotę miałam absolutną przyjemność wziąć udział w szkoleniu zorganizowanym przez Akademię Tortownia. Tematem był:


 Tort Czekoladowy według receptury Pani Bożeny Sikoń.

Szkolenie również prowadziła Pani Bożena. Dla mnie niekwestionowany autorytet!
Wspaniała atmosfera, mega dużo wiadomości i nauki jak na jeden tort :-)


Szkolenie w Tortowni TORT CZEKOLADOWY Bożeny Sikoń


Otrzymałam Dyplom, z którego jestem bardzo dumna :-) Yupi...

Tort był prezentem i co najważniejsze wszyscy goście, jednogłośnie ocenili, że lepszego tortu czekoladowego w życiu nie jedli.

Jak zapewne się domyślacie, tym razem receptury nie mogę zdradzić, ale z pewnością niektóre techniki i części składowe wykorzystam w moich następnych przepisach na czekoladowe słodkości.


Tort Czekoladowy w przekroju

niedziela, 24 lutego 2013

EXPO SWEET w dniach 19-21 luty 2013


W dniach 19-21 odbyły się największe targi branżowe  w Polsce rynku cukierniczego. Mnie interesowała oczywiście czekolada, torty i kreacja :-) nie mniej trudno było mi się powstrzymać od lodowych smakołyków ;-)


Podczas targów jak co roku brało udział kilka wyjątkowych prac z kreatywnego przygotowania tortów.
 Moim faworytem był tort z kotem na górze. Absolutnie misterna praca, wymagającą wyobraźni, oddania wielu detali...wprost bajkowa. Niestety nie zdobyła wyróżnienia wśród pierwszych 3 miejsc.
Za to pochwalam wybór 2ego miejsca: yorka na poduszce. Na zdjęciach realistycznie prawdziwy, w rzeczywistości z odległości kilku metrów wygląda jak żywy :-) Zachwyciło mnie perfekcyjne i drobiazgowe wykonanie każdego szczegółu w postaci pieska!


Jednym z najważniejszych wydarzeń podczas 2ego Dnia Targów była licytacja pisanek przygotowanych specjalnie na tą okoliczność. Najwyżej wylicytowaną pisanką była Pani Prezydentowej, symbolicznie ozdobiona w polskie maki kojarzące się większości Polakom jak sądzę z   bitwą pod Monte Casino i polami pełnymi tych pięknych i delikatnych kwiatów.


Ja z wielkim i pełnym niecierpliwości wyczekiwaniem, czekałam na dzień ostatni, kiedy to będę mogła uczestniczyć i podziwiać pokaz dekorowania czekoladowych filiżanek robiony przez Joannę Klimas-Profus!
Czekolada jest dla mnie niesamowitym nośnikiem kreatywności, dlatego też z niebywałym zainteresowawszy  śledzę wszelkie jej artystyczne zastosowania w walorach dekoracyjnych :-)


Jeżeli chcecie odwiedzić targi w przyszłym roku i osobiście zobaczyć i poczuć atmosferę wypełnioną słodyczą i czekoladą to koniecznie śledźcie wydarzenie jakim są targi EXPO SWEET 2014. Ja będę na nich na pewno :-) !!!

Pokaz Walentynkowy

Kochani wreszcie mam czas, by podzielić się mega fajnymi rzeczami, które zrealizowałam w ostatnich dniach!

16 lutego miałam przyjemność prowadzić CZEKOLADOWY POKAZ z tematyki temperowania czekolady, robienia pralin i trufli. 



W ramach Walentynkowych atrakcji zrealizowaliśmy również ciekawe, artystyczne pomysły na przygotowani unikalnych walentynkowych upominków z udziałem czekolady :-)

Osoby chętne mogły:
1. Zamknąć w czekoladowym sercu pralinki wraz z życzeniami i udekorować serce, którym obdarują drugą osobę.



2. Namalować słodką laurkę na waflowym sercu.



3. Ułożyć miłosną kompozycję z czekoladowych figurek.



Było na prawdę słodko i walentynkowo :-)

niedziela, 10 lutego 2013

Trufla Kawowa

Tym razem mój wybór padł na aromatyczną truflę kawową :-)

Uwielbiam kawę, tak samo jak czekoladę. Połączenie tych obydwu wykwintnych składników dało absolutnie niebiański smak. 

Trudno opanować się przed zjedzeniem mniej niż 3-ch trufli na raz!!!

Przygotowanie trufli kawowych z mlecznej czekolady_ChocoLadyWyWa...bamba

Składniki:

1. Czekolada mleczna min. 33% 250g
2. Śmietanka min. 30% ok. 100 ml
3. Gruboziarniście zmielona kawa (na oko ok. 4 łyżek)
4. Likier Baylais mały kieliszek 
5. Kakao do obtaczania

Śmietankę podgrzewamy, wsypujemy kawę, dodajemy czekoladę i na końcu dodajemy likier. Całość dobrze mieszamy, aż utworzy się gładka masa. Kawę proponuję według własnego uznania, jeżeli ktoś lubi bardziej wytrawne smaki, można spokojnie dodać jej więcej.

Ganache ostawiamy do lodówki. Ja zawsze przygotowuje go sobie 1 dzień wcześniej.

Ze schodzonej masy robię kuleczki. Do obtaczania mieszam kakao z drobinkami zmielonej kawy.

Trufle przygotowałam w 3 wersjach:
1. Kuleczki obtaczam bezpośrednio w mieszance kakao z kawą.
2. Kuleczki wpierw obtaczam w płynnej czekoladzie, czekam aż delikatnie stężeje i następnie obtaczam w kakao z kawą.
3. Kuleczki obtaczam wyłącznie w czekoladzie 


Trufla kawowa z mlecznej czekolady_ChocoLadyWyWa...bamba



Mi osobiście najbardziej przypadła do gustu wersja 2-a. :-)
Miłego delektowania!!!