Uwielbiam kawę, tak samo jak czekoladę. Połączenie tych obydwu wykwintnych składników dało absolutnie niebiański smak.
Trudno opanować się przed zjedzeniem mniej niż 3-ch trufli na raz!!!
Przygotowanie trufli kawowych z mlecznej czekolady_ChocoLadyWyWa...bamba |
Składniki:
1. Czekolada mleczna min. 33% 250g
2. Śmietanka min. 30% ok. 100 ml
3. Gruboziarniście zmielona kawa (na oko ok. 4 łyżek)
4. Likier Baylais mały kieliszek
5. Kakao do obtaczania
Śmietankę podgrzewamy, wsypujemy kawę, dodajemy czekoladę i na końcu dodajemy likier. Całość dobrze mieszamy, aż utworzy się gładka masa. Kawę proponuję według własnego uznania, jeżeli ktoś lubi bardziej wytrawne smaki, można spokojnie dodać jej więcej.
Ganache ostawiamy do lodówki. Ja zawsze przygotowuje go sobie 1 dzień wcześniej.
Ze schodzonej masy robię kuleczki. Do obtaczania mieszam kakao z drobinkami zmielonej kawy.
Trufle przygotowałam w 3 wersjach:
1. Kuleczki obtaczam bezpośrednio w mieszance kakao z kawą.
2. Kuleczki wpierw obtaczam w płynnej czekoladzie, czekam aż delikatnie stężeje i następnie obtaczam w kakao z kawą.
3. Kuleczki obtaczam wyłącznie w czekoladzie
Trufla kawowa z mlecznej czekolady_ChocoLadyWyWa...bamba |
Mi osobiście najbardziej przypadła do gustu wersja 2-a. :-)
Miłego delektowania!!!
Oj chyba napewno takie zrobie :)
OdpowiedzUsuń