środa, 23 stycznia 2013

CZEKOLADOWA MISECZKA na balonie

Hej,....zapewne wiele razy zastanawiacie się jak można by oryginalnie zaprezentować, podać lub podarować   na prezent właśnie co dopiero zrobione czekoladowe smakołyki. 

Otóż jest na to bardzo prosty i fajny sposób :-)

Proponuje wykreowanie własnego, niepowtarzalnego kształtu miseczki z czekolady.


Miseczka z czekolady wypełniona pralinkami_ChocoLadyWyWa...bamba


Potrzebne nam do tego:

1. Balon, najlepiej o gładkiej błyszczącej powierzchni, wtedy czekolada ładnie nam odchodzi od ścianek balonu

2. Czekolada zwykła biała, mleczna lub deserowa. Ja tak jak już wspominałam używam wyłącznie czekolady/kuwertury w kaletkach (dropsach). Na rynku mamy dostępnych wiele marek i są do nabycie w internecie w opakowaniach za zwyczaj po 800g lub 2,5kg np. Duży wybór i dobre ceny mają np. w sklepie CUKIETERIA
3. Miseczka, która będzie podstawką do balonu

szczypta fantazji ...i dobry humor :-)


Wpierw polecam zatemperowanie czekolady. Czekolada zatemperowana zdecydowanie lepiej pracuje, jest przede wszystkim trwalsza, z połyskiem i nie kruszy się.


Jeżeli ktoś jeszcze nie posiadł umiejętności temperowania czekolady to może zastosować czekoladę tzw. NO TEMP. Jest to nic innego jak polewa. Robi się z niej często dekoracje, nie mniej jest ona dosyć krucha i należy wylać odpowiednio grubsze warstwy.


A zatem do dzieła!


Tworzenie miseczki z czekolady na balonie_ChocoLadyWyWa...bamba

Balon ustawiamy w miseczce (filiżance lub innej podstawce) wiązaniem do dołu. Przygotowaną czekoladę wylewamy pomalutku na balon, tak by nierównomiernie spływała w dół, tworząc kaskady. Możemy pomóc sobie łyżką w tworzeniu fantazyjnych form. 

Gdy kształt miseczki nas już zadowala pozostawiamy do stężenia. Można oczywiście schować do lodówki.

Po odczekaniu, tak przygotowaną formę podnosimy z podstawki i stawiamy odwrotnie na wcześniej przygotowanym, nazwijmy to"placuszku z czekolady"

Moja rada: wylej krążek/podstawkę z czekolady wcześniej tak by również stężała. Złącz obydwa elementy czekoladą (nie musi być zatemperowana)

Acha...no i oczywiście najbardziej wyczekiwany moment tego dzieła!!! Bierzemy coś ostrego ze szpikulcem i z nonszalancką gracją przebijamy balon :-)

Gotowe :-)

...teraz wypełnij miseczkę pysznymi smakołykami, postaw w widocznym miejscu i czekaj na pierwszy zew okrzyku zachwytu, pierwszej osoby która ją zobaczy!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz