środa, 16 kwietnia 2014

Czekolada plastyczna z marcepanem

Tak jak obecałam ten post jest o czekoladzie plastycznej. Jak wiemy większośc tortów pokrywana i dekorowana jest masą cukrową zwaną inaczej lukrem plastycznym. Istnieją jednak inne możliwości i do nich gorąco Was zachęcam.

Ja stosuję masę z czekolady plastycznej w połączeniu z marcepanem. Masa nie dość, że zachowuje bardzo długo swoją świeżość i nie zsycha się tak jak lukier to dodatkowo jest przepyszna :-)

Czekoladę plastyczną możemy robić białą lub deserową. Receptura różni się nieznacznie.



Czekolada plastyczna biała:
  • 40g wody
  • 40g cukru
  • 150g syropu glukozowego
  • 500g czekolady białej w kaletkach (dropsach: proponuję do wyboru Callebauta lub Lubeca obydwie są doskonałe)
  • 250 do 375g marcepanu ( np. niemieckiej firmy Lubeca
Wodę wraz z cukrem i syropem zagotowujemy w rondelku. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli parowej lub mikrofali jak wolicie, obydwie metody są dobre. Używając mikrofali trzeba pilnować by czekolada nie przypaliła się.

Do rozpuszczonej czekolady dolewamy po mału syrop uzyskany w rondelku. Najlepiej jest mieszać ręcznym robocikiem. Nie przerażajcie się tym, że czekolada w pewnym momencie może wydawać się jak by się zważyła. Wlewamy całość syropu i całość miksujemy na gładką ciągnącą się masę.

Masę wylewamy na papier pergaminowy rozłożony na blachę i odstawiamy do wystygnięcia. Najlepiej jest ją przygotować sobie dzień wcześniej. Po ostygnięciu, zawijam całą blachę szczelnie folią spożywczą.
Gotowa masa łatwo odchodzi od papieru, pozostawiając na nim tłuszcz.

Ja zwijam sobie czekoladę w rulonik i powlekam znowu folią spożywczą. W miarę potrzeb mogę odcinać lub odrywać sobie kawałki uplastyczniając ją dłońmi. Czekolada dosyć szybko mięknie pod wpływem ciepła naszych dłoni.

I teraz uwaga :-)

Do czekolady dodaje marcepan. Proporcje marcepanu dobieram do struktury i twardości masy jaką chce uzyskać. Im więcej dam marcepanu tym masa będzie miększa, co niekoniecznie sprzyja jej rozwałkowaniu i formowaniu. W przypadku czekolady białej może to być proporcja 1:1/2 lub 3/4.




Czekolada plastyczna ciemna:
  • 42,5g wody
  • 60g cukru
  • 160g syropu glukozowego
  • 500g czekolady deserowej np. 55% w kaletkach 

Przygotowanie podobnie jak przy czekoladzie białej, przy czym masa wychodzi bardziej twarda, a więc można dodać do niej więcej marcepanu. 

Przy wycinaniu literek ja preferuję jednak bardziej twardy materiał do pracy :-)

Czekoladę plastyczną podobnie jak lukier możemy dowolnie barwić stosując specjalne barwniki do mas tłustych. Osobiście polecam polskie barwniki Food Color, które są niedrogie i doskonałe.

Marcepan do czekolady jest propozycją. Do pokrywania tortów i lepienia różnych dekoracji możemy stosować jak najbardziej samą czekoladę plastyczną.

PS.
Test zsychania masa zdaje na 6! po udekorowaniu pozostaje miękka przez najbliższe kilka dni. Acha... i jeszcze jedno zrobioną masę możemy przechowywać w lodówce owiniętą w folię przez spokojnie kilkanaście dni.


1 komentarz:

  1. Oj tak, czekolada plastyczna jest duuużo lepsza, niż masa cukrowa :))

    OdpowiedzUsuń