Zabierałam się za ten pomysł już od dłuższego czas, ale zawsze było coś....
Nie ma to jednak jak mobilizacja na imieniny syna i przyjęcie gości.
A zatem do dzieła!
Dziś naszym bohaterem dnia są praliny na spodzie marcepanowym, z ganachem czekoladowo-kawowym, zwieńczeniem z orzecha, zatapiane w mlecznej czekoladzie.
( zdradzę Wam, że tego dnia zrobiłam również ciasto czekoladowe według przepisu "Ewa gotuje" i trufle a'la bajaderki, ..ale o tym za chwilkę )
Składniki na pralinki:
...no właśnie najgorsze jest to, że często u mnie jest to impuls, potrzeba zrealizowania pomysłu, a wtedy ilości poszczególnych składników są metodą prób i błędów. Nie mniej postaram się przybliżyć mniej więcej proporce.
- marcepan gotowy ok. 200g
- ganache czekoladowo-kawowy ok. 200g
- czekolada mleczna ok. 300g
- orzechy włoskie ok. 60g
Jeśli ktoś pyta o marcepan to jest on bez problemu do dostania w opakowaniach po 1kg zarówno z migdałów kalifornijskich jak i śródziemnomorskich
Sposób przygotowania:
Marcepan rozwałkować na grubość ok. 0,5cm. Wyjąć z lodówki wcześniej przygotowany ganache czekoladowy i również uplastycznić i rozwałkować go na warstwie marcepanu na grubość co najmniej 0,5 cm.
Z tak przygotowanych warstw wycinamy za pomocą metalowych foremek różnorodne kształty wykrawanych pralin.
Na wykrojonych elementach układamy na górze połówkę orzecha.
Tak przygotowane wszystkie składniki zamaczamy lub zatapiamy jak kto woli :-) w zatemperowanej czekoladzie. Staramy się by czekolada pokryła całość pralinki, po czym odkładamy ją na wcześniej przygotowany najlepiej papier do pieczenia lub śniadaniowy.
... i z tak o to przygotowanych i obrobionych składników powstają takież o to czekoladowe, mega smakowite cuda!
Fajowy pomysł z tymi foremkami ;)
OdpowiedzUsuń